Er naturlig og økologisk kosmetik = sundhed?

Et naturligt og økologisk kosmetikprodukt sætter krav til, hvordan selve råvarerne er fremstillet med fokus på bæredygtighed. Dette handler derfor om bæredygtighed og ikke om sundhed. Ved de naturlige og økologiske certificeringer som Cosmos og Nature, er der ingen krav til sundheden af råvarerne.

Det er ifølge Miljøstyrelsen ikke lovligt at skrive, at et kosmetikprodukt er sundere, blot fordi det er økologisk eller naturligt.

”… i forhold til økologi, at man ikke i markedsføringen må antyde, at produktet er sundere eller fx mindre allergifremkaldende, fordi det indeholder økologiske ingredienser” [1].

Hvad er problematisk i naturlig og økologisk kosmetik?

I naturlig og økologisk kosmetik er det især allergiske reaktioner på naturlige stoffer, der kan skabe problemer. Disse stoffer vil vi beskrive lidt nærmere.

En af de største årsager til kontaktallergi i Danmark er parfume. I Danmark har ca. 4 % svarende til 200.000 parfumeallergi. Dertil kan børn helt ned til 3 årsalderen få allergi (Kilde: Tal fra Ewa Daniel fra AllergyCertified).

Den største årsag til kontaktallergi i den danske befolkning er nikkel (8-18 %) [2]. Nikkel er typisk noget man finder tilsat i metaller og derfor ses det f.eks. i smykker. Men folk med nikkelallergi kan også reagere på makeup. I nogle mineraler udvundet fra naturen (typisk farvestoffer) vil Nikkel kunne findes som en urenhed.

For at undgå dette og sørge for at folk med nikkelallergi også kan tåle Miilds produkter, har vi meget høje renhedskrav til vores farvestoffer. AllergyCertified har vurderet at hvis der er under 1 ppm (svarende til 0,0001%) svedopløselig Nikkel i produktet kan folk med nikkelallergi også tåle produktet.

Formaldehyd er ikke tilladt at tilsætte i kosmetik ifølge kosmetiklovgivningen, men det kan forekomme som en urenhed eller dannes ved nedbrydning af nogle specielle kemikalier, som f.eks. stoffet DHA.

Planter indeholder fra naturens side et væld af forskellige stoffer. Når der laves planteekstrakter, trækkes en del af disse stoffer over i ekstraktet og her kan nogle af stofferne være allergene.

  • I Aloe Vera findes et stof kaldet Aloin, som kan være allergifremkaldende. Dette kan dog undgås og derfor kan der findes Aloe Vera med så lavt indhold af Aloin, at det ikke er allergifremkaldende, for folk der allerede har allergien.
  • Planter fra kurveblomst-familien kan indeholde stoffer kaldet Sesquiterpen-lactoner som er allergifremkaldende [3].

Kolophonium (kan ses på kosmetikprodukter benævnt som Colophonium, Rosin eller Rosinate) [4]. Dette stof udtrækkes fra saften fra nåletræer og har gode egenskaber til at klistre. Det kan findes i forskellige makeup produkter, f.eks. Mascara. Dette findes ikke i Miild produkter.

Benzyl Alcohol er et konserveringsmiddel der anvendes ofte i naturlige og økologiske produkter, da det er tilladt i naturlig og økologisk certificerede produkter. Benzyl Alcohol er en af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som er kendt for at give allergi.

Er naturlige stoffer så mere sikre end syntetiske stoffer?

Naturlige parfumestoffer fremhæves ofte på kosmetikprodukter. Men er en naturlig parfume eller naturlige stoffer mindre allergifremkaldende end syntetiske stoffer?  Svaret er nej. De er lige allergifremkaldende – naturlige eller ej.

En kontaktallergisk reaktion er skabt af immunforsvaret, der lige pludseligt ser et ufarligt stof som et farligt stof, og derfor kan der opstå en række allergiske reaktioner, når stoffet trænger ind gennem huden. Kroppen identificerer stoffet ud fra dets kemiske struktur og derved er der ikke forskel på, om det af naturlig eller syntetisk oprindelse. Den allergiske reaktion vil derfor være det samme uanset om parfumestoffet eller det allergiske stof er naturligt eller syntetisk.

Mange syntetiske stoffer bliver typisk udskældt af virksomheder, der sælger naturlige og økologiske produkter, blot baseret på, at de er syntetiske. Dette kan f.eks. være silikoner, kemiske solfiltre, PEG-stoffer og syntetiske konserveringsmidler, der ikke findes i naturlige og økologiske produkter.

Dog er det vigtigt at huske, at hvis disse stoffer kunne fremstilles, så de lever op til de naturlige og økologiske standarder, ville de også kunne forekomme i naturlige og økologiske produkter. Så blot fordi det er naturligt, er det ikke ens betydende med at det er sundt.

Hvordan sikre Miild at disse stoffer ikke er i produkterne?

Når vi udvikler produkter, sørger vi altid for at de allergifremkaldende ingredienser som Benzyl Alkohol, Kolophonium og parfume, der skal stå på ingredienslisten, ikke er en del af produktet. Som forbruger kan du altid kigge dine produkters ingredienslister igennem for disse stoffer.

Allergifremkaldende planteekstrakter er sværere at gennemskue, da det er svært at vide, hvilke ekstrakter, der har skabt problemer. Det samme gør sig gældende for allergifremkaldende stoffer som findes som urenheder, dem kan du ikke se på ingredienslisten. Disse er mere besværlige at undgå og som forbruger kan du ikke se på produktet om renheden er høj eller lav. Her bruger vi AllergyCertified certificeringen, til at sætte grænser for hvilke planteekstrakter der er allergifremkaldende og sætte renhedsgrænser for problematiske urenheder og hvordan det skal dokumenteres. Nogle af stofferne testes derfor i produkterne, det gælder f.eks. Nikkel og formaldehyd, hvor det er relevant. Andre urenheder som Aloin i Aloe Vera, skal dokumenteres af producenten af råvaren.

Som forbruger kan du generelt gå efter produkter med et allergimærke som AllergyCertified [5] eller Astma Allergi Danmark [6]. Disse certificeringer sætter høje krav til hvilke stoffer, der ikke må indgå, og så sætter de samtidig også krav til renhed og sørger for at det er dokumenteret, så du som forbruger kan føle dig sikker, når du køber et kosmetikprodukt.

[1]https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/groenne-tips/din-personlige-pleje/faelles-baggrund/oekologisk-kosmetik-og-naturkosmetik/

[2]Undersøgelse fra 2006. https://www.videncenterforallergi.dk/allergiovervaagning/allergi-i-befolkningen/

[3]https://www.videncenterforallergi.dk/kliniske-retningslinjer/patientinformation/patientinformation-kurvblomster/

[4]https://www.videncenterforallergi.dk/kliniske-retningslinjer/patientinformation/patientinformation-kolofonium/

[5]http://allergycertified.com/da/

[6]https://www.astma-allergi.dk/

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Husk, bare fordi noget er naturligt eller økologisk betyder det ikke at det sundt eller uskadeligt. Du kan læse en af vores tidligere indlæg om dette her. […]

  2. […] 2. punkt i dette blogindlæg, hvor vi har svaret på netop dette […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.