Hormonforstyrrende stoffer?
De fleste er bekendt med det faktum, at hormonforstyrrende stoffer kan være skadelige. Dette bør være noget vi forsøger at styre udenom i forbindelse med diverse forbrugsprodukter. Men hvad betyder det egentlig, hvorfor er de skadelige og hvordan undgår vi dem nemmest? Alt dette forsøger vi sammen med jer at blive klogere på med dette post.
God fornøjelse.
Hvad er hormonforstyrrende stoffer?
Kort fortalt betegner hormonforstyrrende stoffer den type kemiske stoffer, der påvirker kroppens hormonsystem. Når man siger hormonsystem, tænker folk ofte på fertilitet, men kroppens hormonsystem er en betegnelse for så meget mere end det. Hormonsystemet er et af kroppens signalsystemer mellem cellerne, der hjælper med at regulere organernes funktioner i kroppen.
Der findes mange kemikalier, der er ganske ufarlige for mennesker. De stoffer, der påvirker den naturlige hormonproduktionen og heraf kan medføre forstyrrelser i hormonbalancen. Det er altså dem vi skal passe særligt på ikke at udsætte os selv for i for høj grad. Det er nemlig ikke kun de kosmetikprodukter, vi bruger, der kan indeholde denne type stoffer. Det gælder desværre også fødevarer, lægemidler, indeklima, legetøj mv. Vores hormonproduktion styrer en stor del af det, der foregår i kroppen, og det er derfor vigtigt at beskytte hormonsystemet så vidt muligt. De fleste mistænkte stoffer bliver man kun udsat for i små mængder, hvilket ikke nødvendigvis udgør nogen sundhedsmæssig fare. Men da vi bliver udsat for de disse stoffer i alle mulige sammenhænge, kan mængden hobe sig op og give anledning til bekymring. Det kan derfor være en idé, at begrænse den mængde man selv udsætter sin krop for.
Hvad er konsekvenserne?
Konsekvenserne kan være fatale, og det er derfor en samtale, der er vigtig at blive ved med at have. At påføre huden, indtage eller indånde hormonforstyrrende stoffer kan i værste fald resultere i ting som forringet sædkvalitet, nedsat frugtbarhed, tidlig pubertet, misdannelser i kønsorganerne hos fostre, bryst- og testikelkræft mv. Det er dybt alvorlige konsekvenser, vi som samfund må tage ansvar for. På nuværende tidspunkt er det nemlig ikke en selvfølge at de stoffer, vi mistænker for at være hormonforstyrrende, er ulovlige – også selvom de kan føre til disse fatale følgevirkninger.
Hvad er forskellen på mistænkte hormonforstyrrende og hormonforstyrrende stoffer?
At et stof er hormonforstyrrende, er ikke ensbetydende med at det påvirker alle hormoner i kroppen. Ét hormonforstyrrende stofs effekt på kroppen kan ikke nødvendigvis sammenlignes med et andet hormonforstyrrende stofs effekt. Groft set skelner man mellem to typer af stoffer: hormonforstyrrende stoffer og mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Et hormonforstyrrende stof er, som netop forklaret den type stof, der ændrer funktioner i hormonsystemet og dermed kan forårsage sundhedsskadelige virkninger.
Et mistænkt hormonforstyrrende stof definerer de stoffer, der besidder egenskaber, der kan have indvirkning på hormonsystemet. Det er ikke nødvendigvis med 100 % sikkerhed har det i alle sammenhænge.
Cocktaileffekten
Ofte kan det være sådan at de enkelte omtale stoffer går ubemærket hen uden at skade det intakte hormonsystem. Problemet opstår i mange henseender, ved det vi kalder cocktaileffekten. Cocktaileffekten kan forekomme på tre måder.
Den første kaldes additiv effekt – det går helt enkelt ud på at mængden af hormonforstyrrende stoffer, vi kommer i kontakt med, sammenlægges og den skadelige effekt heraf bliver større.
Den anden kaldes antagonistisk effekt – her gælder det, at stofferne, når de kommer i karambolage med hinanden, kan mindske eller modarbejde hinandens effekter.
Den sidste kalder man synergistisk effekt – denne betegnelse dækker over det fænomen, at de i nogle tilfælde kan forstærke hinandens effekt, således at udkommet eller effekten bliver større end forventet.
Det er svært at sikre sig imod eller forudsige de forskellige cocktaileffekter, da der er så relativt lidt viden på området. Kemikalielovgivningen tager dog udgangspunkt i den viden, der er opnået omkring enkelte stoffers virkning og cocktaileffekter.

Hvordan undgår jeg hormonforstyrrende stoffer?
Der findes forskellige lister, man kan orientere sig i, når det kommer til at blive opmærksom på hvilke stoffer, der er konstateret hormonforstyrrende eller mistænkt for at være det, men det kan være noget af en jungle at navigere i. Det er heller ikke altid, at det er lige nemt at finde ingredienserne oplyst på de forbrugsprodukter, man kunne ønske at tjekke for stofferne.
Med henblik på tryghed, gennemsigtighed og sikkerhed er det bedste råd, vi kan give at sørge for at købe certificerede produkter. Det er en nem og håndterbar måde at mindske egen udsættelse for eventuelt skadelige stoffer. Når det gælder de hormonforstyrrende stoffer, skal du kigge efter Svanemærket eller EU-blomsten. Certificeringerne går ud over lovgivningen og tillader ingen stoffer, der er mistænkt for at være skadelige, også selvom stoffet skulle være lovligt at bruge. Svanemærket arbejder efter, hvad der kaldes forsigtighedsprincippet, hvilket betyder, at der ikke bliver taget nogle chancer ift. stoffer, der endnu kun er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Forbrugersikkerheden kommer altid først.
På miljøstyrelsens hjemmeside har de listet følgende råd for at minimere udsættelsen for mistænkt hormonforstyrrende stoffer:
- Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten
- Minimer din udsættelse for kemikalier – undgå fx maling, spray produkter og hårfarve
- Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt
- Indtag kun medicin og kosttilskud efter samråd med din læge, Det gælder også håndkøbsmedicin og naturmedicin
Vi håber indlægget var oplysende for jer.
Kram,
Miild
Er du nysgerrig på vores hudpleje ingredienser? Så læs mere her.
Kilder:
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/78102/WHO_HSE_PHE_IHE_2013.1_eng.pdf
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!