Din huds immunforsvar, pH-værdi og meget mere

Er du også en af dem, der altid søger efter den perfekte hudplejerutine? Der brændende ønsker sig en smuk, sund og glødende hud? Så læs med her og bliv klogere på din huds immunforsvar, pH-værdi og meget mere.

De fleste er klar over, at det bedste udgangspunkt for en smuk makeup, er en hud i balance. Men hvordan får man egentlig det? Hvordan skaber man de bedste forudsætninger for sin hud, og gør vi det mon rigtigt? 

For at kunne besvare disse spørgsmål, må vi sætte os en lille smule ind i, hvad huden egentlig er for en størrelse, og hvorfor vi bruger de hudplejeprodukter, vi som regel gør. Hvis du også er nysgerrig, så læs med her. 

Kroppens største organ 

Huden er kroppens største organ, og er også dit immunforsvars første og bedste forsvarslinje. Denne front er primært opbygget af celler og naturlige olier. Det kan måske hjælpe dig at se på det som en mur, hvor murstenene er cellerne, og mørtlen de naturlige olier. 

Din hud er levested for trillioner af små bakterier, svampe, vira og meget andet. Det kan måske lyde skræmmende, men faktisk er det nødvendigt for hudens sundhed. Alle disse levende organismer udgør det der hedder mikrobiom eller mikrobiota, og sørger for at angribe, hvis der skulle trænge noget ind i din hud, der ikke er velkomment. 

Hvis ikke vi havde disse bakterier, ville vi højst sandsynligt opleve et overaktivt immunsystem, der muligvis ville angribe kroppens egne celler. Så selvom det ikke lyder så lækkert, skal vi være glade for de små væsener, der har hjem i vores hud. 

Den misforståede skincare-rutine

Essentielt set har huden klaret sig helt fint uden nogen form for skincare i tusinder af år. Men med civilisationen kom forurening og andre ting, eksempelvis makeup, der gjorde det nødvendigt at rense huden for skidt og snavs. Som følge af dette så vi i start 1900-tallet det såkaldte sæbe-boom. 

Sæbe er et basisk kemikalie, der fungerer rigtig godt til at fjerne ophobet snavs. Problemet opstår i, at hudens naturlige pH-værdi ligger lige omkring 5, og sæben med sin basiske natur, dermed kan gå ind og forstyrre ph-værdien. Du har måske selv oplevet, at huden kan virke tør og kløende efter brug af sæbe – det skyldes denne ubalance. Derfor opfandt man fugtighedscremen. Et produkt der i bund og grund skulle afhjælpe et problem, det sidste store produkt havde forsaget. Sådan er møllen forsat, og der findes ingen grænser for, hvor mange skincareprodukter man kan få fingrene i dag. 

For et par år tilbage var det ekstremt populært at bruge en uanet mængde af skincare produkter i håbet om den smukkest mulige hud. Det forholder sig dog sådan, at når vi overplejer huden, forhindrer vi den i at gøre sit naturlige arbejde, og vi ender måske med at skade mere end vi gavner. Ved brug af en lang række produkter med henholdsvis basiske og sure ph-værdier ødelægger vi hudens kemi og ændrer de naturlige olier. 

Hvad gør jeg så? 

Det er vigtigt at understrege at enhver hud er unik. Der er derfor ikke en ”one fits all” løsning. Der er dog nogle meget enkle og brugbare retningslinjer, der måske kan hjælpe dig. 

Først og fremmest gælder det om ikke at overstimulere. Det er ikke sikkert, din individuelle hudtilstand kun har brug for tre produkter, men det er til gengæld helt sikkert, at den ikke har brug for 10. De fleste kan nøjes med en rens, et serum, og en til to fugtgivere – om det så er en creme, en olie, eller en blanding man er til. Nogle har brug for mere, nogle mindre, men oftest vil dette være en god løsning. 

Andet og vigtigste råd er at kigge på din skincares pH-værdi. Som vi nu har lært, er hudens pH-værdi omkring de 5. Derfor er det optimale for en hud i balance altså skincare produkter med en ph-værdi så tæt på hudens egen som muligt. Det kan hjælpe din hudtilstand betragteligt at regulere disse ubalancerede ph-værdier, der kan virke som stressere på din hud. 

Miilds pH-værider 

V har samlet en oversigt over vores produkters ph-værdier her: 

Cleansing Cream pH-værdi = 5,1-5,4

Cleansing Gel pH-værdi = 5,1-5,4

Facial Serum pH-værdi = 5,1-5,4 

Facial Mist pH-værdi = 5,1-5,4

Facial Cream pH-værdi = 5,1-5,4

OBS: dette blogindlæg er inspireret af Netflixserien “Explained” – se afsnittet “Hud” for endnu mere information.

Er du nysgerrig på vores hudpleje ingredienser? Click her.

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vil du blive endnu klogere på din hud? Så læs eller genlæs vores indlæg Din huds immunforsvar, pH-værdi og meget mere […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.