Hvad er parabener og deres funktion?

Vi hører dem rigtigt tit nævnt, men hvad er parabener egentlig?

Snakken om parabener er altid aktuel. Her er nogle af mine tanker om dette emne og jeg har vejledt mig med Rikke Bille, der er chef for Den Blå Krans.

Parabener er en fælles betegnelse, for en gruppe af konserveringsstoffer. De anvendes i bla. fødevarer, lægemidler, kosmetik og plejeprodukter. De parabener man oftest taler om, er methyl-, ethyl-, propyl-, isopropyl, butyl- og isobutylparaben, men der findes også andre parabener. Isopropyl og isobutyl er nu forbudt i kosmetik og plejeprodukter, if. Rikke Bille.

Grunden til at der bruges konservering er fordi, at svampe og bakterier trives godt i produkter med vand. Rigtig mange af dine plejeprodukter, og dit kosmetik, indeholder vand (også deklareret som water, aqua, etc.). Dette gør, at der bliver nødt til at være en form for konservering, for at bakterier og svampe ikke kan leve i dit produkt. For sker dette, kan det give dig betændelse i sår og rifter, men også steder du evt. har eksem eller andre hudsygdomme.

Konserveringsmidlerne er beregnet til at slå bakterier og svampe ihjel, og derfor kan de ofte også påvirke vores hud. Mange konserveringsstoffer anses som allergifremkaldende. Over 10 % af de mennesker, der testes i Danmark, er allergiske overfor en eller flere konserveringsstoffer. De konserveringsstoffer, som er bedst til at konservere, er som regel også de der er mest allergifremkaldende.

Parabener er ikke så slemt endda

Parabener er en gruppe af konserveringsmidler, der anvendes i kosmetik. Her skelnes typisk mellem methyl-og ethylparaben, der begge anses for ikke at udgøre en risiko i kosmetik, mens propyl- og butylparaben (samt isopropyl- og isobutylparaben) i Danmark er forbudt at anvende i kosmetik til børn under 3 år, på grund af deres potentielt hormonforstyrrende virkning.

Det vurderes, at parabener er den form for konservering, der er mindst allergifremkaldende. Så set fra et allergiperspektiv, så er parabener slet ikke så slemme – ikke de to milde i hvert fald (methyl- og ethylparaben).

Hvad gør jeg?

Hvis du spørger mig, om jeg vil anbefale dig at undgå brug af parabeneholdige produkter, er svaret til en hver tid: JA – i hvert fald i alle de produkter, der bliver på huden hele dagen. Produkter som dit makeup, din deodorant, dine cremer osv. Men i de såkaldte “rinse-off” produkter som shampoo og balsam, der er jeg ikke lige så hys. Det skal dertil siges, at hvis jeg kan undgå det, så vil jeg altid gøre det.

Det er også derfor, jeg bruger rene olier som fugt til huden. Olie trænger dybere ind i huden og der er du sikker på, der ikke er nogen form for konservering.

Er der et alternativ til parabener?

I debatten omkring parabener, er der flere vinkler, men også holdninger. Spørgsmålet som mange stiller – hvad er  parabener egentligt er simpelt besvaret med, det er et konserveringsmiddel, man har anvendt meget længe, og vi ved, der er mange mennesker, der godt kan tåle parabener i små mængder.

Jeg mødte engang en amerikansk forsker, han roste danskerne til skyerne. Han sagde dog også, at mht. vores lovgivning omkring parabener, har vi sat os selv i en kattepine. For, efter den nye lovgivning, begynder producenterne at konservere med andre kemikalier, som vi ikke kender lige så godt. F.eks. MI eller phenoxyathanol. Denne udvikling har farlige konsekvenser for forbrugeren, og det kræver en indsats fra lovgiverne at gennemskue udviklingen.

Mit bedste råd

Så derfor er mit råd; prøv så vidt muligt at undgå produkter, hvor konservering er nødvendig. Tænk derudover altid over, når det er et produkt, der ikke anbefales til små børn eller gravide, så hvorfor overhovedet bruge det..

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.