Hvor mange lider af kontaktallergi i Europa?

I 2016 blev der lavet et såkaldt populationsstudie i 5 lande i EU. Det er den største undersøgelse til dato med 12.377 personer i alderen 18-74 år.

Hvad viser testen?

Testen viste at 27% af befolkningen reagerede på et eller flere stoffer i den europæiske standardserie for kendte kontaktallergener i en patch test. Her i blandt kan for eksempel nævnes Nikkel, Kobolt, Parfume – mix 1 og 2, hvor parfume mix 1 og 2 er henholdsvis 8 og 6 af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som er vurderet som nogle af de mest allergene parfumestoffer.

Af de personer der reagerede viste: 

 • 14,5% reaktion på Nikkel
 • 2,2% på kobolt 
 • 1,9% på parfume mix 1og 1,8 % på parfume mix 2

Ud fra et videnskabeligt synspunkt betyder det, at hvis alle 12.377 personer gik til hudlægen og fik lavet en standard patch test, ville 27% få konstateret kontaktallergi. Så derfor konkluderes det også i artiklen at 27% af Europas befolkning har kontaktallergi.

I samme artikel har man spurgt de testede personer om de nogensinde har oplevet en kontaktallergisk reaktion. Her viste det sig at 15% af de testede har oplevet en kontaktallergisk reaktion før. 

Hvornår reagerer huden?

At patch testen viser, at man reagerer på en eller flere stoffer betyder ikke, at personer har oplevet problemer med disse stoffer, blot at hvis man bliver udsat for disse stoffer i høje nok koncentrationer vil huden reagerer på stofferne. Grænsen for hvornår personer reagerer på et stof de er allergiske over for, er meget individuelle og varierer fra person til person.

Standardserien af kontaktallergiske stoffer, dækker de mest allergifremkaldende stoffer, hvilket også betyder, at der er en del flere allergifremkaldende stoffer som ikke er omfattet af denne test. Hvorved de ikke altid kan besvare hvad der er årsagen til en kontaktallergisk reaktion. Derfor tester man nogle gange selve produktet for at finde en årsag til reaktionen.

Tilbage til spørgsmålet

Så for at besvare det indledende spørgsmål; ”hvor mange lider af kontaktallergi i Europa” er det ren faktisk svært at være præcis. Det bedste pejlemærke ville være at sige:

 • 15% har allerede oplevet en kontaktallergisk reaktion i deres dagligdag. 
 • 27% af den Europæiske befolkning går rundt og risikerer at få en kontaktallergisk reaktion, hvis de kommer i kontakt med det stof de ikke kan tåle i høj nok koncentration ud fra den europæiske standard patch test serie. 
 • Den europæiske standard patch test serie dækker kun de mest allergifremkaldende stoffer og derfor kan dette tal også være højere i virkeligheden.

Kilder:
Populationsstudie artiklen: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bjd.14167
Artikel omkring europæisk standard test serie for kontakt allergener: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cod.12432

1 svar
 1. Lone Lund-Rasmussen says:

  Jeg kan ikke tåle mascara efter jeg udviklede en hyperallegi for kontaktlinser. Har I en mascara jeg kan bruge?

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.