Interview med holistisk hudterapeut Tina Lykkegaard

Vi har været så heldige at få lov til at interviewe Tina Lykkegaard, der til daglig arbejder som holistisk hudterapeut. Tinas passion er at guide, hovedsageligt kvinder, til en skøn og flot hud ved at skabe indre balance, da hun gennem mange års erfaring ved, at det har en afgørende betydning for hudens udseende og ikke mindst din sundhed.

Tina Lykkegaard har bloggen tinalykkegaard.dk, hvor hun rådgiver og vejleder til en sundere livsstil. Derudover er Tina meget aktiv på Instagram, hvor hun dagligt deler ud af lækre opskrifter, giver gode råd til bl.a. gravide og dem der oplever udfordringer med huden, samt sælger naturlig hudpleje og meget mere. 

Byd velkommen til Tina Lykkegaard 

Hvad er dine bedste råd til en sund og smuk hud? 

Mange spørger mig ofte, hvordan de lige kan få styr på huden eller hvilken creme de skal bruge for at få urenhederne væk. Det korte svar er, at det ikke altid bare lige er sådan at gøre – eller jo, hvis du gør det rigtige, men jeg starter sjælendt ved hudplejedelen. Sundheden (også i huden) kommer nemlig indefra. Man siger at hele 80 % af hudens tilstand kommer indefra, hvor 20 % er udefra. Derfor er det ikke helt lige gyldigt, hvad vi spiser og hvordan vi har det. 

Hvordan hænger urenheder i ansigtet sammen med resten af kroppen? 

Mange ved heller ikke, at nøglen til en sund og strålende hud ofte ligger i fordøjelsen. Har vi ubalancer her eller spiser fødevare vi ikke tolererer særlig godt, så vil det ofte kunne ses i huden. Derfor kan det være en god ide at give fordøjelsen en kærlig tanke. Er du tit oppustet, har vekslende afføring, er forstoppet, får kvalme eller ubehag, så kan det være tegn på, at kroppen prøver at fortælle dig noget. 

Jeg kan give et eksempel fra mig selv. Jeg fik efter en lang stressperiode af mit liv ondt i maven af alt jeg spiste og af og til kvalme. Så skar jeg, ret konsekvent komælks produkter fra og begyndte at bygge min tarmflora op med mælkesyrebakterier og tilberedte grøntsager og langsomt fik min fordøjelse det bedre og min urene hud forsvandt. Det skete ikke over natten, men løbende. Brød og gluten kan for nogle også være en trigger i fordøjelsen. 

Så et tip fra mig er… Ryst posen. Spis noget andet end du har gjort de sidste 5, 10, 15 år og mærk efter. Hvordan føles det i kroppen? Og hvordan føles det så at spise det du undlod? 

Du er ret glad for urter, hvorfor? 

Jeg er glad for urter, fordi jeg synes det er enormt spændende, hvad naturen har at byde på. Jeg er enormt draget af alt det naturlige. Når det så er sagt, har jeg set på mig selv og mine tidligere klienter at det for os har haft en effekt på diverse hud-udfordringer. Urteteer er også en nem måde at få nogle af urternes egenskaber på – samtidig med at vi drikker en masse væske.

Kan du give 3 gode råd til en sund fordøjelse?

Min egen erfaring er at prøve noget andet. Find ud af, hvad det er der skaber ubalancer/ubehag, hvis du har det. Hvis du ikke mærker det store, så sæt fokus på, hvad en sund fordøjelse egentlig er. Vi er alle forskellige, men det er ikke sundt kun at være på toilettet et par gange i ugen, men nærmere hver dag. Jeg er stor fan af mælkesyrebakterier, da vores tarmflora har stor betydning for fordøjelsen. Stress, dårlig kost og nogle typer medicin kan være årsag til at vores tarmflora ikke er optimal. Det kan vi støtte med mælkesyrebakterier, fermenteret kost og drikke eksempelvis kombucha. 

Hvad anbefaler du til tyndt og slidt hår?

Det er lidt sværere med håret, ligesom huden, da der kan være flere årsager. Typisk ser jeg at det er stress relateret eller hormonelt. Det kan også være kosten. Jeg er stor fortaler for Hårklinikkens produkter, da de er specialister i hår og hovedbund. 

Derudover har kosttilskuddet aktive (metylerede) b-vitaminer, zink og selen en effekt på hårets sundhed. Derfor oplever nogle, at håret ændrer sig ved at supplere med tilskud over en længere periode. 

Hvad er dit yndlings beauty tool? Og hvorfor?  

Jeg elsker Gua Sha! Sådan helt ind i mit inderste beauty hjerte ♡  

Gennem de sidste 12 år har jeg arbejdet med skønhed og jeg har aldrig prøvet noget, der har så stor effekt, men også er enormt dejligt og afslappende. Jeg tror også på, at vi i denne travle verden skal finde tid og ro til noget afslappende, og så har det endda en positiv effekt på huden. 

Hvor stor en betydning har vores mentale/psykiske tilstand på vores hud?  

Den mentale tilstand påvirker os rigtig meget. Måske mere end vi tror. Måske kender i det med, at man skal til en stor fest i weekenden og man tænker hele tiden bare jeg nu ikke bliver syg, får en stor urenhed, at min eksem bryder ud eller lign. og hvad sker der fredag aften? Der sker ofte det, som man har tænkt på. Kroppen er hamrende intelligent, så hvis vi derimod fortæller os selv, at huden falder til ro nu.. Jeg har det godt.. Der er styr på det.. Ja, så er det ofte sådan det bliver. 

Vi er alle forskellige og har forskellige behov, men er der alligevel nogle kosttilskud, du vil anbefale, som er gode til alle? 

Førhen havde jeg altid et basic kit jeg anbefalede alle, men jeg synes faktisk det er sværere og sværere, da der kan være mange årsager til, at eksempelvis din veninde ville få mere ud af det ene frem for det andet. Når det så er sagt, så ser jeg ofte hos mine mange klienter nogle fælles træk, som at fordøjelsen skal støttes evt. med mælkesyrebakterier. Fiskeolie med ren Omega 3 er også noget jeg prioriterer højt, da det er en fedtstyre, som vi ofte ikke får meget af gennem kosten. Det sidste ville ofte være noget så basic som en multivitamin (jeg anbefaler med aktive B-vitaminer) for at sikre, at kroppen har det, den skal bruge. 

Er der noget, du ville ønske, du havde vidst for 10 år siden og som du kan give med herfra?

Jeg ville gerne ha’ vidst at vores indre sundhed betyder så meget, som den gør. Sundhed handler ikke kun om at spise mange grøntsager, men også om hvordan vi har det. Jeg har selv haft enormt svært ved at finde den rette hylde arbejdsmæssigt. Jeg var ikke super glad for diverse jobs jeg havde, hvilket på et tidspunkt endte ud i en sygemelding med stress. Her går det virkelig op for mig, hvordan huden kan slå ud med alle mulige hudproblemer, når vi ikke har det godt eller er gode ved os selv. Kroppen giver os signalerne, men det er os, der skal lytte til dem. 

Gør det du drømmer om. Hold fast i din mavefornemmelse – også selvom andre måske ikke synes det er det, du skal! 

Knus fra Tina / @tinalykkegaard

Læs om Tanjas Ayurveda tur til Indien

1 svar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] her vores interview med holistisk hudterapeut Tina […]

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.