Jeg vil aldrig lade mit barn gå med parfume

Tager du din del af ansvaret? Er du virkelig parat til at gøre noget?

Jeg mener, at vi alle har et ansvar for de næste generationer. Og det ansvar kan jo passende starte hos dig selv. Hvad vil du for eksempel give videre til dine børn? Allergi?! Jeg er, som du nok ved, født med allergi, højest sandsynligt fordi begge mine forældre lider af det. Det var fifty fifty om jeg fik det. Begge mine søskende gik fri.

Jeg ved, sandsynligheden for at mine børn får allergi, er mellem 50-75 % – for min kæreste er også allergiker. Og jeg er parat til at tage ansvaret for at sætte børn i verden alligevel. Men et er gener, noget andet er, at vi også skal tage ansvar, når børnene er født, sådan at de ikke bliver udsat uødvendigt for stoffer som parfume, der kan være allergifremkaldende.

 

Jeg har allerede forestillet mig, hvad jeg vil sige til min datter (for det får jeg en dag 🙂 ), når hun en dag kommer og spørger mig, om hun må bruge diverse produkter med parfume i. Du har måske allerede gættet det: SVARET ER NEJ! Og lidt mere end det: Jeg vil forklare hende, om konsekvenserne af at bruge parfumeholdige produkter. Og lære hende, hvor farligt det kan være. Jeg vil forklare hende, hvis hun en dag skal have parfume på, så sprøjt det i håret i stedet for på huden. Jeg vil vise hende billeder af mig, der viser hvor slemt, det kan gå. Det skal ikke være en skræmme-kampagne, men hun skal vide, hvad der kan ske, hvis hun får en allergisk reaktion.

 

“Piger er generelt mere udsatte, når det kommer til parfumeallergi, og det bliver især tydeligt omkring puberteten”, siger uddannelseslæge Anne Birgitte Simonsen, Dermatologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Ja, for piger starter i en tidlig alder med at bruge cremer og makeup. Jeg så et vidoeklip på Politiken.dk den anden dag, hvor en 11-årig pige fortæller om hendes brug af makeup og kosmetik. Jeg var rystet. Hun brugte ansigtscreme, rensecreme og mascara – til tider øjenskygge. Hun gjorde det bl.a. for at se ældre ud. Hvorfor, tænker jeg? Kunne det være fordi, hun ville have mere ansvar? Sådan havde jeg det slet ikke som 11-årig. Jeg legede stadig med Barbie dukker. Det skal så også siges, jeg er vokset op på landet og var egentlig ret barnlig indtil 13-14 års alderen. Men det er jeg fakisk kun glad for i dag. At tage makeup på for bl.a. at se ældre ud – det lyder helt forkert. Nu skal det også nævnes, at den søde 11-årig pige også fortalte, hvor meget hun elskede at bruge hendes lørdag på at gå at tage makeup på og øve sig. Det kan jeg som makeupartist, sagtens relaterer til. Jeg synes dog, det lyder forkert!

 

“I dag bliver børn helt ned til fosterstadiet udsat for kemikalier på et helt andet niveau end tidligere. Som barn hørte jeg tit udtrykket ”Gammelkone-allergi”, når voksne kvinder pludselig ikke længere kunne tåle parfume, men humantoksikolog Ewa Daniel, Allergy Certified, siger:

»Før troede man, at for eksempel parfumeallergi kun ramte voksne og typisk 70-årige kvinder, som havde brugt tunge parfumer gennem hele livet. Men nu bliver børn udsat for parfumer og hårfarver meget tidligt. De møder stofferne for mange steder og i for høj koncentration«.

Jeg har svært ved at se, hvad meningen er med, at børn skal gå med parfume i en tidlig alder? Hvor bliver forældrene af? Det undrer mig. Er det fordi, de ikke kender konsekvenserne? Er det fordi, de ikke gider tage konflikten? Jeg ved det ikke, måske gør du?

 

5 replies
 1. Christina says:

  Det er nogle spændende pointer. Jeg tror ikke, der var været nojk fokus på dette. Men jeg ser det komme mere og mere. Bl.a. også med det tiltag I tager ved at lave denne blog.

  Svar
 2. Anestasia says:

  Jeg tror desværre at det er fordi de ikke gider tage konflikten, til dels. Forældre i dag har travlt med mange andre ting end at være forældre, at sætte grænser for deres børn, at skabe rammer hvor man netop ikke har brug for i en alder at skulle se ældre ud…. for hvorfor se ældre ud, hvorfor være ældre – det er jo ikke nær så sjovt som at være barn! Og det er forældrene som skal sørge for at deres børn ikke skal tage ansvar for netop brug af skønhedsprodukter – børn skal lære at tage ansvar selv, naturligvis, men det er forældrenes opgave at rådgive dem i alle af livets aspekter. Men hvordan skal forældrene kunne rådgive deres børn når de mennesker som skal forestille at være eksperter på områder taler i vildelse og fylder deres kunder med dårlige råd og ja, løgn? Forældre vil som udgangspunkt det aller bedste for deres børn, men hvad gør de når producenterne kun er interesseret i at optimerer deres indtægter og på ingen måder er interesseret i deres kunders sundhed?
  Det er en jungel og jeg er personligt glad for, at I gør opmærksomme på disse rådne kar i skønhedsbranchen!

  Svar
  • Tanja Gregersen says:

   Hej Anestasia,
   Du har helt ret i at der er flere aspekter i denne diskussion, der er interessante. Både forældrene, men også producenterne.
   Jeg håber med denne blog, vi kan vejlede jer alle en smule i denne jungle og samtidig håber jeg, der i fremtiden vil være flere producenter, der tager ansvar.

   Der er mange makeup myter, der kan skal udryddes, men som forbruger ligger ansvaret ved dig selv. Endnu en gang må jeg nævne at gå efter certificerede produkter.

   Svar
   • Anestasia says:

    Ja det er godt at I kan guide os lidt i den jungle, når nu ansvaret i sidste ende ligger hos en selv som kunde. Jeg håber blot at der i fremtiden vil komme langt mere fokus på denne branche og synderne i denne, da det jo viser sig at flere og flere udvikler allergener pga skadelige stoffer i skønhedsprodukter. Og det koster i sidste ende samfundet mange penge og vigtigst af alt så gør det mennesker syge og det er ikke i orden.
    Men tak for svar. Jeg glæder mig til flere spændende blogindlæg 🙂

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.