Min allergi påvirkede mig psykisk

Allergisk reaktionAllergisk reaktion

Læs min historie om, hvordan min allergi har påvirket mig psykisk i min hverdag

Da jeg fik konstateret min allergi, blev det også begyndelsen på en meget svær periode for mig rent psykisk. Jeg var slet ikke forberedt på de mange dilemmaer og svære tanker, det førte med sig. Det påvirkede i høj grad mit mentale overskud og ikke mindst mit selvværd.

 

“Før jeg fik konstateret min allergi, var det egentlig bare et ord. Jeg troede det hovedsageligt handlede om intolerance overfor fødevarer, mælkeallergi etc. Jeg var som helt ung slet ikke klar over, at personlige plejeprodukter med eksempelvis parfume, kunne være udløser af allergiske reaktioner. Jeg havde ganske enkelt ikke hørt om det. Det blev jeg først klar over senere, da jeg selv fik mine slemme oplevelser med udslæt, kløe og rødme. Så fik ordet allergi pludselig en meget mere konkret betydning, og jeg fik helt nye erkendelser omkring begrebet.”

Jeg har heldigvis været forskånet for voldsomme akutte allergiske reaktioner, som eksempelvis voldsomme hævelser. Men, den periode i mit liv, hvor hver dag var plaget af irritationer og gener, var en ubehagelig og trættende oplevelse for mig. Det var udmattende at vide, at jeg skulle stå op, være på arbejde, have kontakt med mange mennesker, kunder og kolleger som makeup artist, mens jeg var plaget af min allergi.

Det gav mig en tung følelse indeni, at jeg ikke vidste, hvordan jeg skulle komme over mine gener. At arbejde som makeupartist er mit drømmejob, og et krav i min daværende stilling var, at jeg skulle bære meget makeup på jobbet. Derfor føltes det som et stort dilemma for mig. Skulle jeg lytte til min krops signaler og give min hud “fri” fra makeup, eller skulle jeg bare håbe at det gik over af sig selv? Skulle jeg sige op og finde en anden levevej? Disse tanker var svære at håndtere for mig, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre.

Jeg gjorde den fejl, at jo mere rødme og jo flere knopper jeg udviklede, jo mere makeup tog jeg på for at dække det. Jeg forsøgte i en lang periode at skjule min allergi for omverdenen. Jeg håbede inderligt at det ville forsvinde – det gjorde det desværre bare ikke. Jeg gik til forskellige hudlæger, hvor jeg blev testet for mange forskellige ting. Resultatet viste overfølsomhed overfor blandt andet parfume og forskellige andre ingredienser der bruges i makeup. Herefter begyndte jeg at nærlæse deklarationerne på makeup. Det kom meget bag på mig hvor meget makeup, der indeholder parfume, helt unødvendigt, synes jeg.

I de perioder hvor allergien var allerværst, aflyste jeg aftaler. Jeg ville ikke gå uden for en dør, hvor jeg måske kunne møde nogle jeg kendte. Jeg var også bange for at møde mine kunder, hvis de nu skulle sig, hvordan jeg virkelig så ud uden makeup. Jeg ønskede, at de skulle beholde det billede af mig, som de altid roste mig for – nemlig min flotte hud.

På jagt efter rent makeup

Jeg valgte at være åben om det i mit netværk. Det fik mig dog ikke til at lægge makeup på hylden. Det var stadig for voldsomt for mig, at de faktisk skulle se, hvor slemt det var, så det var en meget svær tid. Man kan sige, at det er en meget overfladisk præget problematik, men det betyder noget for mig og mit selvværd, at min hud er pæn, og især med mit erhverv.

“Jeg kunne ikke gennemskue ingredienslisterne. Jeg ledte forgæves efter et brand som var rent, ærligt og gennemskueligt.”

Jeg forsøgte intensivt, at finde makeup jeg kunne tåle, og som jeg kunne bruge, når jeg havde fri. Det viste sig at være meget uoverskueligt. Jeg kunne ikke gennemskue ingredienslisterne. Jeg ledte forgæves efter et brand som var rent, ærligt og gennemskueligt.

Jeg var ikke klar til at opgive at bruge makeup, og slet ikke mit drømmejob. Løsningen måtte være at producere mit eget makeupmærke, selv skabe det jeg manglede. Min tanker var, at hvis jeg mangler et makeup mærke som er rent, ærligt, og trygt – må der være andre der ønsker det samme!

Derfor er Miild nu skabt, og jeg glæder mig meget til, at du skal prøve det. Det er til dig, som enten har allergi, ikke vil have allergi, eller vil give det til din teenagedatter, der er begyndt at bruge makeup. Og det er til alle, der går op i bæredygtighed, dyrevelværd, økologi, og allergivenlige produkter. Tanja og jeg har udviklet nogle produkter som virkelig er lækre og som vi, som makeup artister, kan stå 100% inde for.

Nældefeber på håndenAllergisk reaktion

7 replies
 1. Marianne says:

  Hej Tine,
  Hvor er det skønt, du deler din historie. Især, når jeg kan mærke på dig, hvor personligt det egentlig er.
  Jeg føler lidt, jeg har stået i lignende situation som dig. Og når jeg ser dine allergiske reaktioner i ansigtet, minder det meget om det jeg havde. Jeg troede slet ikke, det var allergi, men mere en bumse-lignede tilstand.
  Min pointe er bare, jeg tror, der er mange kvinder, der glemmer at kigge på deres makeup. Den sidder jo mange timer på huden, går direkte i blodbanerne og påvirker bl.a. hormonelt.
  Så tak for dit indlæg, ærlighed og det, både dig og Tanja sætter fokus på.

  Svar
  • Tine Svendsen says:

   Hej Marianne.
   1000 tak, hvor er det dejligt at få ros for noget der nemlig er meget personligt for mig 🙂
   Det er selvfølgelig svært at sige om det er det ene eller andet, men det kan i hvertfald sagtens være allergi. Jeg troede også i et godt stykke tid at det var urenhud/akne, men en hudlæge så at fordi det netop sad omkring slimhinderne, og efter forskellige prøver, at det var en allergisk reaktion.
   Det er svært med allergier, og der er ikke andet for end at prøve lidt forskelligt. For mig virkede det at bruge mindre produkter, så ingen masker, scrub osv. Mindre makeup, og så bruger jeg kun produkter uden parfume. Det gjorde en stor forskel for mig. Vi skal nemlig tænke den vej, og heldigvis kommer der mere og mere fokus på dette område. Igen – tusind tak for din søde kommentar 🙂 Ha en dejlig weekend.

   Svar
 2. Sidsel Dyberg says:

  Har du et tip til en creme til tør men fedtet hud med tendens til “uren” hud, som er uden parfume? Jeg har aldrig tænkt over om grunden til mine “urenheder” kunne skyldes parfume i mine produkter, da min hud godt kunne minde om din på billedet af din hage. 🙂

  Svar
  • Tine Svendsen says:

   Jeg har selv brugt “TOLERIANE”-serien Fra La Roche-Posay, som jeg har været meget glad for.
   Den er uden parfume, og med få ingredienser. De har lidt forskellige dagcreme, så du skal næsten gå ind på et apotek og tale med dem om, hvilken der ville passe godt til dig, så længe det er fra den serie.

   Jeg er også blevet meget glad for Green People som du kan købe i Helsam og div. helsekost butikker. De laver nogle gode produkter uden parfume. Især deres rens, og serum er fantastisk.

   Jeg synes virkelig jeg kan mærke en kæmpe forskel. Min hud er meget mere beroligende og mindre rød efter jeg er stoppet med at bruge produkter der indeholder parfume.

   Derudover er jade ruller et godt redskab, da det lindre på urenhud, rødme og hævelser. Du kan læse mere om den på en af vores andre blogindlæg. Der har vi beskrevet hvordan den skal bruges, og hvad den helt præcis gør for din hud.

   Håber du kan bruge nogle af mine tips <3

   Svar
 3. Nina says:

  Hej Tine,
  Skønt at læse dit ærlige indlæg!
  Jeg står selv lige nu i en situation der minder lidt om din. For cirka to måneder siden begyndte mine øjne at klø og hæve op. I starten tænkte jeg ikke så meget over det, men brugte bare lidt ekstra concealer for at dække det. Men det blev desværre værre og værre og endte med meget hævede øjne, udslæt, kløe og skallende flager. Jeg er nu i gang med at få lavet nogle test ved hudlægen. I mellemtiden har købt miild’s concealer duo da jeg er meget påvirket psykisk, og har svært ved at undvære bl.a. concealer til mine mørke rander under øjnene. Jeg synes dog jeg reagere meget på miild’s concealer duo også. Kan dette være fordi at min allergi ikke har fået lov til at forsvinde helt, inden jeg begyndte at bruge jeres produkt? Som sagt er jeg netop nu i gang med forskellige tests, så jeg ved ikke helt hvad jeg reagerer på, men jeg er virkelig ked af ikke at ligne mig selv, og lidt nervøs for aldrig at kunne bruge makeup igen! Det lyder så overfladisk, men hold nu op hvor det påvirker mig meget. Havde du en lang periode helt uden makeup for at få styr på allergien?
  Hvis du har andre gode råd, tager jeg imod med kyshånd!
  På forhånd tak!

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.