Mine små fravalg

Fravalg er helt okay for mig

Føler du det som fravalg eller tilvalg, når du skal ud og handle og gerne vil undgå skadelige stoffer i rengøringsmidler, vaskemidler, makeup osv.? Som allergiker, der er født og opvokset med gener ved allergi ved jeg, at mange valg og fravalg blev taget for mig, da jeg var barn. Det handlede altså ikke om valgfrihed, men i høj grad om at sikre mit helbred.

Min mor har aldrig sat begrænsninger for mig. Jeg fik lov  til at lege i halmballer, lege i hønsegården, kæle med gederne og generelt bevæge mig rundt på en gård fyldt med støv og dyr. Jeg fandt i større eller mindre grad selv ud af, hvornår det var for belastende for mit helbred. Og DOG! Jeg vågnede næsten hver morgen og kunne ikke åbne mine øjne pga. alt det støv og pollen, der dagen før havde generet mine slimhinder og øjne. Hver morgen måtte jeg famle mig ud af mit værelse, og hjælpes ned af trappen fra førstesalen.

Min mor lavede altid kamillethe og fjernede betændelsen eller øjensnottet. Ja, i mangel på bedre ord, er det blevet døbt øjensnot. Skal jeg gå i detaljer? Det er det hvide slimede snask, du kan fjerne fra dine øjne, som øjet danner, når det er generet. Hvis du har pollen-allergi, ved du, hvad jeg taler om 🙂

Fredagsslik bestod af den KEDELIGE pose fra Malaco: Familie mix. Hmm, ælle bælle, hvilke stykke gider jeg spise? Den er altså kedelig. Jeg har aldrig i mit voksne liv købt den pose slik. Jeg aner ikke engang om den stadig findes. Men grunden til jeg kun måtte få netop den var, at der var færre farvestoffer i den. Så igen, et sødt, beskyttende og moderligt valg.

Derudover, var der vaskemidlerne. Min mor ville ikke have, at mit tøj blev vasket i parfumeholdige vaskemidler. Derfor har hun vasket med Neutral, så længe jeg kan huske. De valg er blevet taget for mig, og mange tak for det, mor. 🙂

“I dag tager jeg selv mange af disse valg – hver dag. Og jeg kan lide det. Jeg føler, jeg passer på mig selv og gør det bedste for mig selv. Jeg kigger efter Svanemærket (som har mærket 12.000 produkter, hvor fantastisk), Allergy Certified, Ecocert og Astma & Allergi mærkningen. Kan jeg få bare 3 ud af fire mærkninger på mine produkter, så vil I se mig stå og smile.”

Tandpastaen, der ikke var som den jeg plejede

Levevis har for nylig lavet en tandpasta i samarbejde med Astma & Allergi rådet. Jeg læste om den i et magasin, og dagen efter stod jeg i Føtex og købte to stk. Den var på tilbud, så hvorfor ikke? Jeg har altid været kræsen med tandpasta og faktisk indtil for to år siden brugt Colgate ( ikke sig det til nogen). Da jeg så fandt ud af, at det er en af de tandpastaer, der indeholder flest allergifremkaldende stoffer, fik jeg et chok og smed den ud.

Da jeg så smagte Levevis’ tandpasta, der både har Svanen og Astma og Allergi mærket (Jubii) sendte jeg en kærlig tanke til min Colgate.  For føj, den smager altså mærkeligt. INGEN smag af mint. Men jeg må indrømme, jeg i sidste ende er ligeglad. For Levevis’ tandpasta kan jeg stole på. Den skader ikke min krop, eller giver mig flere allergener. Så valget er taget: Jeg går efter mærkningerne, for dem kan jeg stole på!

Så ja, jeg tager tilvalg og fravalg. Men de er gode. Jeg har ikke en følelse af at det er et ØV-valg. Jeg tænker ikke, hvorfor må jeg ikke få det? Det er her er min krop. Jeg har taget valget om at passe på den.

Vi har tidligere skrevet et blogindlæg om, hvilke kemikalier, du skal undgå i din kosmetik og kropspleje. Jeg kan kun endnu engang opfordre dig til, at kigge alle dine produkter igennem og smide dem ud, du er utryg ved. For der er alternativer. Hvis ikke i Helsekost butikker, så på nettet.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.