Det her er slem allergi

Det startede rundt om munden

Slem allergi

 

Eksemen spredte sig til hele ansigtet, halsen og ørene

Slem allergi

 

Mit ansigt begyndte at hæve

Slem allergi

 

Jeg kunne næsten ikke se ud af øjnene

Slem allergi

Jeg håber aldrig, du skal opleve så slem allergi, som jeg har oplevet

Gennem årene, har jeg oplevet mange former for slem allergi. Øjne, der hæver op så jeg ikke ligner sig selv, røde knopper i ansigtet så jeg ser opsvulmet ud, røde øjne der bare løber og løber. Nældefeber på hele kroppen, der bare klør og klør, diverse nyse-flip, hvor jeg nyser, nyser og nyser.

Én ting er alt ubehaget, noget andet er frygten for, hvornår det sker igen. Foråret og sommeren er klart de værste sæsoner for mig. Jeg elsker at sove med vinduet åbent, men det giver fri adgang i mit soveværelse for græs- og birkepollen. Derfor vågner jeg ofte om sommeren med øjensnask og en smule hævede øjne. Jeg er derfor blevet stor fan af mine øjen-køle-maske, den altid ligger i køleskabet. Den er så rar at få på mine øjne, når de hæver og klør.

Vores kroppe bliver hver dag udsat for mange kemiske stoffer, støv, pollen osv. Der findes mange former for allergier, men den du kan være med til at forebygge er kontaktallergi.

Det der sker inde i kroppen, når du får slem allergi, er super interessant. Jeg har ofte været forundret og nysgerrig over min krop, fordi reaktionen kan komme SÅ hurtigt – nærmest ud af ingenting. Engang fik jeg langt makeup af en makeup artist, hvor hun brugte en pensel med nogle dyrehår fra et dyr jeg bestemt IKKE kunne tåle. På en time, var mit øjenområde dobbelt så stort og jeg måtte på skadestuen. Jeg kunne nærmest se i spejlet, hvordan det hævede op. Det var meget fascinerende og lidt skræmmende. For mig, der også har astma, skal jeg være ekstra påpasselig. Det er ofte sådan, når jeg får en kraftig allergisk reaktion, så kan det også provokere min astma. For at være helt ærlig, så bliver jeg faktisk bange, når jeg får et astmatisk anfald. Derfor, har jeg altid astmamedicin på mig.

 

Jeg har valgt at dele nogle billeder af mig selv

Ja, det er billeder af mig! Det gør jeg fordi, jeg gerne vil vise dig, hvordan det kan gå, når du får slem allergi. Jeg har før, dette skete for mig selv, set skrækbilleder af andre, men havde aldrig forestillet mig, det skulle ske for mig.

Det startede en søndag med lidt eksem ved munden, og 14 dage efter endte jeg på skadestuen med et MEGET hævet ansigt. Det kan ses tydeligt på det sidste billede. Den oplevelse har fået stor betydning for mig. For det første, så handler det om at være kritisk overfor de skønhedsprodukter, herunder makeup, du bruger, men også overfor det, du spiser.

“Der var tidspunkter i de 14 dage, hvor jeg var bange, frustreret og det gjorde ondt. Forestil dig, at det brænder og trækker i din hud konstant. Jeg smurte mig hele tiden med creme, især om munden – bare for at kunne tale. Min hud faldt af, pga. det eksemudbrud det hele startede med. Til sidst, sad jeg og kunne pille hud af mit ansigt og min hals.”

På grund af hævelsen pressede huden ind på mit halsrør og det gjorde mig rigtig bange. Igennem hele forløbet, var jeg i kontakt med en homøopatisk læge og skadestuen. De vejledte mig og gav mig en smule tryghed. Første gang på skadestuen (jeg var der to gange) fik jeg det, der kaldes en “akut-pille” med hjem. Så hvis mit svælg begyndte at lukke til, ville jeg kunne tage den og derefter ringe 112. Sikke en plan. At ringe 112? “Akut-pille”?

En sidste ting, denne oplevelse har lært mig

Er den påvirkning den havde på mine nærmeste. Den påvirkede især min mor. Hun begyndte at græde i telefonen, da jeg fortalte hende, hvad der var sket. Pludselig gik det op for mig, hvad ens sygdom har af effekt på andre. Jeg havde egentlig ikke før tænkt over, at dem, der holder af mig, også er utrolig påvirkede, når jeg får disse farlige allergiske reaktioner. Men selvfølgelig er de det! Ikke at det, skal være en motivation til at passe på sig selv, men det var i hvert fald en øjenåbner. Bare det at skulle fortælle det hele igen, berører mig virkelig.

MST

Lige i øjeblikket er vi med i en kampagne sammen med Miljøstyrelsen, der henvender sig til unge piger i alderen 13-16 år og som vejleder og råder pigerne til, hvad de skal gå efter af skønhedsprodukter og give dem gode vaner. Jeg ville ønske nogen havde lært mig, om det her og vejledt mig, da jeg var 13 år. Men var jeg i stand til som 13 årig at tage stilling til dette eller skulle det i virkeligheden have været min mor?

Det er også derfor jeg sammen med Tine har denne blog og det er derfor vi har udviklet vores makeup mærke, Miild. Vi vil gerne her på bloggen vejlede unge piger, kvinder, mødre og alle, der bruger kosmetik og makeup til hvad de skal gå efter. Vi vil gerne vejlede dig. Og endnu større for os, så vil vi gerne tilbyde makeup, du kan stole på. Makeup, der ikke er allergifremkaldende, makeup uden parfume og makeup som er lige så lækkert og holdbart, som det skal være.

Del gerne, hvis du har oplevet slem allergi ligesom mig. Jeg vil gerne høre din historie.

12 replies
 1. Louise says:

  Hvor er jeg glad for dette indlæg! Jeg har ligesom dig også haft store udbrud af eksem over hele kroppen, og voldsomme hævelser – på et tidspunkt kløede min krop så meget, at jeg kløede mig selv til blods om natten. Det var frygteligt! Jeg vil rigtig gerne støtte jeres projekt – hvor kan man købe jeres produkter? 🙂

  Kh Louise

  Svar
  • Tanja Gregersen says:

   Hej Louise,
   Det lyder godt nok voldsomt. Får du stadig disse allergiske reaktioner?
   Det er dejligt at høre. Tak for det. Vi lancerer vores produkter sensommer i år. Her vil du kunne købe dem på miild.dk og også i fysiske butikker. Vi skal nok holde dig opdateret, hvilke fysiske butikker i Danmark, der kommer til at forhandle det 🙂
   Kh Tanja

   Svar
 2. Sascha says:

  Hej Tanja

  Jeg faldt over dit blogindlæg, da du nævner nogle køle-øjengeler mod hævet øjne. Vil du ikke skrive, hvad de hedder, da jeg selv døjer med hævet øjenlåg, birk og græs allergi

  Svar
 3. Ida says:

  Hej Tanja
  Tak for dit indlæg!
  Jeg har hele mit liv (26år) været hos allergi og hudlæger der konsekvent påstår, at jeg ikke har allergi. Selvom jeg har eksem på hænder og i hoved, og oplever allergianfald, hvor jeg ligesom dig, får voldsomme hævelser i sær omkring øjnene. Så ligger jeg i ca en uge med is på øjnene, indtil det har lagt sig.. Jeg VED jeg er allergisk overfor noget, men er blevet ‘opgivet’ af almindelige læger..
  Mine forældre har også været ret påvirket af det, da det ofte er hjemme hos dem de værste anfald opstår – det virker helt åndsvagt pludselig at være allergisk overfor ens barndomshjem.

  Når men, jeg ville egentlig bare skrive at det er virkelig rart at andre deler sit allergiforløb, så føler jeg mig ikke helt så fortabt 🙂

  Hilsen Ida

  P.s Jeg har udskiftet min makeup pung med Miild produkter, og jeg tror faktisk det har haft en positiv effekt 🙂 Tak for dem også!

  Svar
 4. Charlotte Christensen says:

  Hej jeg har lige læst din blog ang dit anfald af allergi. Jeg har en datter på 19 år som har haft allergi og astma fra hun var 3 uger gammel. Hun har gået på Skejby hospital i 17 år og var med i et forsøg med noget medicin der indkapsler det du har i kroppen der giver et anfald. Måske du skulle blive henvist til allergi amb så du kan blive vaccineret . Det du oplever kan jo blive farligt og ved fra min datter at man går helt ned psykisk når man har det en anfald efter det andet hele året. De sprøjter jeg snakker om skal man have hver 14 dag og op til 5 år men du bliver så også helt symptom fri for allergi. Vh Charlotte

  Svar
  • Tanja & Tine says:

   Hej Charlotte,

   Tusind tak fordi du deler denne historie med mig. Jeg håber, din datter har det bedre. For det er så forfærdeligt.

   Okay, det lyder interresant. Og ja, du har ret i, det kan være farlig. Jeg skal testet af en der hedder Tessa, som har Holistic House, det er nemlig sådan, jeg helst vil undgå at tage medicin og i stedet finde frem til årsagen af min allergi.

   Kh Tanja

   Svar
 5. Maria says:

  Hej Tanja,

  Oplever du stadig af og til udbrud af eksem i ansigtet og hævede øjne? Og hvad gør du for at lindre, når det sker?

  Svar
 6. Maja says:

  Hej Tanja,
  Tak fordi du deler så private billeder. Jeg har her over sommeren fået nogle ret voldsomme allergiske reaktioner a la det du viser herover. Lige nu er hovedmistænkte tomat og vandfast mascara. I forgårs oplevede jeg at jeg samtidig med røde og begyndende hævede øjne fik meget kløe i mund og svælg og jeg gik faktisk lidt i panik, da jeg følte min tunge begyndte at vokse. Har du oplevet at få kløe og hævelser i mund og svælg pga. noget du har puttet i ansigtet/øjnene?
  Jeg er selvfølgelig i dialog med lægen og på venteliste til en specialist.
  Tak fordi I gør noget for os allergikere 🙂
  Kh Maja

  Svar
 7. Hanne Storm says:

  Hej Tanja
  Tak fordi du deler din oplevelse og private billeder..
  Min allergi har også et liv for sig selv.. jeg har været plaget af den i årevis og hver gang, jeg mener at have fundet noget som jeg kan have som retningslinje, så ændrer tingene sig.
  Jeg har i nogle år været virkelig glad for at gå i cowboybukser. Pludselig fik jeg voldsomt eksem på benene og maven. Efter priktest fandt man ud af at jeg havde fået allergi overfor kobolt blå pga daglig kontakt med farvestoffet i mine bukser.. Det samme er efterfølgende sket med fx vaskepulver selvom de ikke indeholder parfume. Det seneste er at jeg fik lavet vipper for at undgå makeup og allerede samme dag hævede mine øjne og ansigt helt op.. Vipperne er nu pillet af igen men mit immunforsvar kæmper stadig…

  Svar
  • Tanja says:

   Hej Hanne,

   Selv tak. Det er altid dejligt at dele, da jeg ved, hvordan det er at vide, ingen er alene.

   Uha, jeg kan godt høre, du også har været en tur igennem og stadig er det. Jeg kender det så godt. Jeg blev også pludselig allergisk overfor svampespore – så i September kan jeg ikke spise min yndlingspizza med svampe på 🙂 Jeg er spændt på denne pollensæson, da jeg hele tiden udvikler min kost og tilpasser de kosttilskud, jeg tager, for at gøre min krop, så stærk som muligt.
   Tager du antihistaminer fast?

   Kh Tanja

   Svar
 8. Lee says:

  Ja, det lyder dårligt for dig og mig. Vi har også allergiske reaktioner. Lægen kunne ikke finde årsagen, før den var normal. Vi må leve med allergien i vores krop.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.