Solcreme – det er værd at vide
Solcreme er en essentiel del af en hver sund hudplejerutine i sommermånederne. Men hvad er solcreme overhovedet? Hvordan fungerer det og hvad betyder SPF? Er det farligt når solcremen fjerner din neglelak og hvor meget skal du egentlig smøre på? Alt det og meget mere giver vi dig svar på i dette blogpost.
Sådan virker din solcreme
Vi er alle klar over, hvor vigtigt det er at beskytte huden mod solens stråler. Men hvordan virker en solcreme egentlig? En solcreme er kort fortalt en almindelig lotion eller creme tilsat solfiltre. Solfiltre er en række stoffer som enten absorberer eller reflekterer UV-stråling og derved yder beskyttelse mod UV-strålingen. Ca. 90% af beskyttelsen kommer fra absorption. Solfiltrene fungerer generelt ved at tage de bølgelængder af strålingen, som er skadelig, og omdanne dem til noget andet – oftest varme. Man kan sammenligne det med solceller. Her tages solens stråler og omdannes til elektricitet. På samme måde omdanner din solcreme strålingen til noget, der ikke er skadeligt for dig. For at din solcreme kan beskytte dig bedst muligt, tilsættes flere forskellige solfiltre for at give den optimale dækning. Din solcreme skal nemlig helst kunne dække over både UV-A- og UV-B-stråling.
UV-A og UV-B
Solens stråler kan deles op i tre kategorier, UV-A, UV-B og UV-C. Når vi skal beskytte os, behøver vi kun tage højde for UV-A og UV-B, da UV-C-stråling aldrig når jordens overflade men stoppes af ozonlaget og atmosfærens ilt.
UV-A-stråling forsager ældning af huden og denne type stråling, kan på sigt også føre til sygdomme som eksempelvis hudkræft.
UV-B-stråling absorberes i hudens øverste lag og er den type stråling der giver os farve. Farven vi får, er hudens egen forsvarsmekanisme mod strålingen. UV-B-strålingen kan føre til solskader og kræft i huden.
Spf = Sun Protection Factor
Spf er en forkortelse for Sun Protection Factor. Den beskriver hvor stor en del af solens UV-stråling din solcreme tillader at trænge igennem. En god huskeregel er, at den mængde stråling, der kommer forbi din solcreme, er 1 divideret med spf-faktoren. En solcreme med spf 30 tillader altså 1/30 del at kommer forbi. Hvis du befinder dig i Danmark sommeren over, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du som minimum bruger spf 15. Hvis du derimod tager sydpå, er anbefalingen at du som minimum bruger spf 30. Vi anbefaler dog altid at bruge spf 30 i ansigtet, uanset hvor i solens stråler du befinder dig. Huden i ansigtet er nemlig mere sart og UV-stråling er en af årsagerne til, at vi tidligere end nødvendigt får linjer og rynker.
Mængden er afgørende
Har du nogensinde oplevet at blive skoldet selv ved brug af høj spf? Så er det muligvis fordi du påfører for lidt. Mængden af solcreme er nemlig afgørende for dens virkning, og vi har tendens til at påføre alt for lidt. Det anbefales, at man som minimum bruger en hel håndfuld solcreme til en krop. Derudover er det vigtigt at genindsmørre sig, hvis man har været en tur i bølgen blå, har svedt i sommervarmen eller tørret dele af solcremen af i håndklæder, tøj etc.
Din solcreme fjerner din neglelak – frygt ej
Har du nogensinde været ude for, at din helt frisklagte neglelak pludselig forsvinder ved kontakt med solcreme? Vi kan godt forstå det kan virke foruroligende, men det er faktisk ganske ufarligt og helt normalt. Langt de fleste solcremer indeholder forskellige olier for at opløse solfiltrene. Nogle af disse olier passer uheldigvis med at kunne opløse de stoffer som anvendes i neglelak, ligesom de olier er at finde i neglelakfjernere, vil de være med til at opløse din neglelak. Så det er altså hverken pga. skrap kemi eller nogen anden form for usunde ingredienser, at din neglelak forsvinder.
AllergyCertified / Astma-Allergi Danmark
Ligesom med alle andre produkter, du påfører din hud, er det i forbindelse med solcreme også vigtigt at tænke over ingredienser og eventuel risiko for udvikling af allergi. Det bedste råd er selvfølgelig at vælge de solcremer, der har en af de to allergicertificeringer AllergyCertified eller Astma-Allergi Danmark.
Derudover kan det være en god idé ikke at bruge den samme solcreme hele sæsonen igennem, men derimod skifte mellem forskellige. Ved ikke kontinuert at udsætte huden for de samme ingredienser mindsker du risikoen for at udvikle allergi overfor de enkelte ingredienser i det konkrete produkt.
Læs mere om AllergyCertified her
Vi anbefaler
Vores fortrukne solcremer er fra det dejlige danske brand Derma. Dermas solbeskyttelse er ligesom Miilds produkter udviklet og produceret med omtanke for dig, din familie og vores fælles natur. Med en bred varevifte finder du helt sikkert en favorit hos Derma. Vores tre favoritter er:
- Dermas ansigtssolcreme spf 30 – mild, allergivenlig beskyttelse til den lidt sartere ansigtshud
https://www.matas.dk/derma-sol-ansigtscreme-spf-30-50-ml - Dermas solstift spf 50 – med denne solstift kan du tilføre lidt ekstra beskyttelse til de særligt udsatte områder såsom næse, kinder, læber, tatoveringer, sår eller ar.
https://www.matas.dk/derma-solstift-spf50-15-ml - Dermas sollotion spf 30 – med denne sollotion beskytter du nemt hele familiens kroppe. Ud over at være svanemærket og allergivenlig indeholder denne lotion også glycerin, så du både beskytter og fugter huden samtidig. Lækkert.
https://www.matas.dk/derma-sollotion-spf-30-500-ml
Nyd varmen, vandet og solen.
Kilder:
Gode råd om solcreme: Alt du skal vide om solcreme – BeautyGuide
6 ting du skal vide om solcreme – Astma-Allergi Danmark (denblaakrans.dk)
Alt, du skal vide om solcreme (matas.dk)
https://www.carecreations.basf.com/core-competencies/all-about-sun/sun-protection/uv-filter-types
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!